Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров нарече "нелепи" поставените от Киев искания за прекратяване на огъня в Източна Украйна

| обновено на 26.02.15 в 14:55
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров нарече "нелепи" поставените от Киев искания за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Всички сме наясно, че идеално примирие, идеален режим за прекратяване на огъня не може да има, подчерта руският първи дипломат. Той отбеляза, че Киев е заявил, че ще започне да изтегля тежкото си въоръжение само в случай, че тишината, без нито един изстрел, продължи едно денонощие или повече. На срещата в Париж на "нормандската четворка" на ниво външни министри, германският ни колега напълно се съгласи, че докато не започне извеждането на тежкото въоръжение, рисковете от инциденти ще бъдат неизмеримо по-високи, заяви Лавров на пресконференция в Москва.

Всички призиви да бъдат обвинени сепаратистите, Русия и кой ли още не за провала на примирието, целят да не бъде допуснат преход в руслото на политическото решение, на диалога между Киев и представителите на Югоизтока, на диалога на равноправието, насочен към конституционна реформа, подчерта Сергей Лавров.
 
Заплахите за нови санкции срещу Русия от страна на САЩ и Европейския съюз, според Лавров, всъщност прикриват нежеланието да бъде реализирано Минското споразумение за Украйна от 12-и февруари: Те се опитват да нагнетят истерични настроения, да отвлекат вниманието от необходимостта да се изпълняват минските договорености.

Междувременно украинските военни обявиха, че започват изтеглянето на тежките оръжия от фронтовата линия с проруските сепаратисти, предаде Франс прес. Втори пореден ден няма бойни жертви, а бунтовниците от два дни вече изтеглят въоръжението си. Киев бе заявил, че ще започне да изтегля тежкото си оръжие само ако примирието се спазва повече от едно денонощие. Изтеглянето е ключова стъпка от мирния план.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна