Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Има сериозен напредък в прилагането на Минското споразумение в Украйна

| обновено на 02.03.15 в 15:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В изказването си на 28-ата сесия на Съвета за човешките права на ООН в Женева руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че има осезаем напредък по прилагането на Минското споразумение в Източна Украйна:

Днес е налице сериозен напредък в изпълнението на одобрения в Минск комплекс от мерки. Режимът на прекратяване на огъня се консолидира, тежкото въоръжение се изтегля под контрола на ОССЕ. Най-голямо внимание сега трябва да се обърне на хуманитарната ситуация в Донбас. Правителството на Украйна трябва незабавно да вдигне наложената блокада на този регион.

Руският външен министър призова управляващите в Киев да се дистанцират от екстремистите и да поемат курс към мирно урегулиране на конфликта.

На свой ред американският държавен секретар Джон Кери призова организацията да разследва нарушаването на човешките права в Източна Украйна: 

В Крим и контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна мъже, жени и деца се избиват, измъчват, изнасилват. Съдят ги и ги преследват заради произхода и религията им. Съветът трябва да покаже това и да изправи пред съда отговорните за нарушаването на човешките права.

Неспазването на Минските споразумения ще доведе до още последици за икономиката на Русия, предупреди също Джон Кери след двата кръга преговори с руския си колега в Женева: 

Ако останат големи области, където то не се спазва, и ако на ОССЕ не бъде предоставен необходимия достъп, то неизбежно ще има по-нататъшни последствия, които ще затормозят и без това разклатената икономика на Русия.

Кери изрази надежда, че разговорите му с Лавров ще доведат до пълното спазване на Минското споразумение и ще спрат напълно сраженията в Украйна в следващите часове.

Сепаратистите и от двете самопровъзгласили се републики съобщиха, че са изтеглили тежките си въоръженията на разстоянията, предвидени от Минските споразумения. Изтеглянето е било констатирано от ОССЕ. В същото време няма съобщения, че този пункт е изпълнен и от украинската страна, отбелязва агенция ТАСС.

В съобщение в туитър Джон Кери казва още, че е обсъдил с руския си колега ситуацията в Сирия и преговорите по иранската ядрена програма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна