Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наръчник улеснява земеделците, кандидатстващи за директни плащания

Снимка: БГНЕС

Земеделските стопани, които ще кандидатстват за директни плащания, могат да се информират от нов наръчник. Той ще бъде полезен на фермерите заради многото новости в подпомагането. 

Ако искат да получат подпомагане в тази кампания, стопаните трябва да са регистрирани като земеделски производители и да отговарят на изискванията за активен фермер. Друга новост е, че площи за подпомагане ще могат да се заявяват, едва след представяне на правни основания за тяхното ползване. Очертаването на площи над регистрирания с правни основания размер, няма да бъде възможно. Ще се прилага и схемата за преразпределително плащане, по която земеделските стопани ще получават допълнителни средства за площи до 30 хектара. 

И през тази година схемата за единно плащане на площ е основната схема за подпомагане с директни плащания. Плащанията вече ще се намаляват с 5 процента за частта от субсидията, която надвишава сумата от 150 хиляди евро, и със 100 процента за сумите над 300 хиляди евро. От тези суми земеделците ще приспадат парите за заплати, осигуровки и данъци. 

Разработеният от агроведомството наръчник може да бъде получен от общинските земеделски служби или да бъде свален от интернет страницата на министерството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна