Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ стартира успешно програмата за покупки на държавни облигации за общо над 1 трлн. евро

Европейската централна банка и централните банки от еврозоната вече стартираха покупките на дългови книжа по програмата за "количествени облекчения", като на първо място ще бъдат купувани държавни облигации, посочи ЕЦБ в свое изявление в Туитър. Целта на програмата за месечни покупки на дългови книжа за 60 млрд. евро до септември 2016-а година (общ размер на програмата от 1,1 трлн. евро ) е да се налее масивен обем "прясно напечатани" евро в евросистемата, което да стимулира отпускането на евтини кредити за бизнеса и домакинствата и това от своя страна да подкрепи икономическия растеж и инфлацията в еврозоната.

ЕЦБ и националните банки от Евросистемата, както беше заявено през миналия четвъртък, вече започнаха покупки според програмата за покупки на държавни облигации, заяви банката в Туитър.

Централната банка на Германия (Бундесбанк) също е започнала да купува немски държавни дългови книжа, потвърди говорител на банката. От тази сутрин сме активни на вторичния дългов пазар, посочи той.

Според дилъри на дълговия пазар ЕЦБ и някои национални централни банки вече купуват италиански и белгийски държавни облигации, както и 10-годишни немски облигации. Говори се и за започнали покупки на холандски и френски държавни дългови книжа.

Това доведе до спад на доходността (лихвата) на облигациите, търгувани на вторичния дългов пазар на еврозоната. Лихвата на 10-годишните немски книжа се понижи с 3 базисни пункта към 0,35%, като сега всички видове немски книжа с матуритет до седем години вече са с отрицателна доходност. Доходността на аналогичните холандски и френски книжа се понижава със 7 базисни пункта, съответно до 0,38% и до 0,57%. Най-солидно понижение с 8 пункта до 0,56% процентни пункта регистрира лихвата на белгийските 10-годишни книжа, тъй като се говори, че Централната банка на Белгия се очертава като един от най-големите купувачи през днешната търговия.

Доходността на 10-годишните италиански облигации бележи спад с 3 базисни пункта към 1,29%, на аналогичните испански книжа – понижение с 2 пункта към 1,22% и на португалските книжа – понижение с 1 пункт към 1,76%.

Единствено гръцките дългови книжа, които са изключени от програмата на ЕЦБ за месечни покупки на държавни облигации за 60 млрд. евро, се движат в обратна посока с оглед инвеститорски опасения преди стартиращата по-късно днес среща на Еврогрупата. Финансовите министри от еврозоната ще обсъдят списъка с реформи, предложен от властите в Атина, и дали поетите от гръцките управляващи ангажименти ще бъдат достатъчно, за да се одобри отпускане на следващ транш от финансовата помощ за страната. Но серия изявления на европейски официални представители дават знак, че днес няма да се стигне до каквото и да е конкретно окончателно решение.

Днес лихвата на 10-годишните гръцки облигации се повиши с 42 базисни пункта към 9,739%, докато лихвата на 2-годишните книжа скочи с цели 1125 пункта към 14,996%, а на тригодишните книжа – ръст с 1000 пункта, достигайки най-високо ниво от повече от две седмица насам около 15,5%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна