Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева призова за използване на европейско финансиране за превенция на природни бедствия

Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят Кристалина Георгиева призова българските власти да използват европейско финансиране за превенция на природни бедствия. След участие в конференция по повод 20-годишнината на Националния доверителен екофонд, зам-председателят на ЕК допълни:

Ако бедствието е толкова сериозно, че местните отряди на "Гражданска защита" не могат да се справят, България може да се обърне към единната гражданска защита. Да се надяваме, че няма да се стигне до това. Второ, България може да разчита на помощ от Фонда за солидарност, ако бедствието е толкова мащабно, че не може регионът или страната сама да се справи, но третото и най важното, според мен, е България да се възползва от европейско финансиране за повече действия в областта на превенцията, говорихме и на тази тема, колко е важно ние да имаме добре почистени корита на реки, да имаме добре подготвени структури, местни структури, да кажем, да има генератори за болниците, така че, ако има бедствие като сегашното, това да не води до риск за загуба на човешки живот.

На въпрос на "Хоризонт" какви са шансовете България да получи допълнителни пари от Комисията за бежанците от Сирия след изготвянето на правителствения план за интеграция, Георгиева отговори:

Към България беше направен жест – от десет милиона лева се увеличи до 24 милиона лева помощта от Европейската комисия, за да можем да помогнем на страната, въпросът е как тези средства могат да се усвояват по-ефективно, но нека да не забравяме, че България е между най големите бенефициенти на европейска финансова поддръжка. Ние имаме за тази година девет милиарда лева, останали от предишния програмен период на усвояване. Трябва да мислим как тези пари могат да помагат за решаването и на този проблем. За следващия финансов период България разчита на 32 милиарда лева. Къде са регионите, където има най-голям натиск от бежанския поток? Какво можем да направим там да създадем по-добри условия за местните хора и в същото време да намалим тежестта, която идва от бежанците?


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна