Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 автомобилни състезатели остават блокирани на Белмекен

Сняг блокира 40 автомобилни пилоти във високопланинската база „Белмекен“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Велинград, Батак и Сърница са в бедствено положение. Над 50 селища в Пазарджишко са без ток и вода. 32 училища са затворени. Три села над Велинград са напълно изолирани. Като цяло обстановката е тежка, каза областния управител на Пазарджик Трендафил Величков. 

40 автомобилни състезатели остават блокирани на Белмекен. Пробивът на пътя към тях е започнал тази сутрин, каза областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

Към седем и половина сутринта тръгна роторна машина затам, тъй като снощи имаше буря и не можеше да се чисти. Господин Лазаров от Пътната агенция ни предостави един роторен снегорин от Ихтиман, който също е на двеста метра от хижа "Христо Смирненски" и се надявам след около два, три  часа там да е проходимо. Предоставиха ни тежка техника, която в момента пътува за Велинград и ще направи достъпни най-отдалечените населени места. Опитваме се сега, аз отивам отново с комисар Панайотов към Юндола и Велинград, за да може оттам една роторна машина да я свалим на "Свети Константин" и дано да спре да вали.

Спасителните екипи са изтеглили закъсал автобус с 25 английски туристи край Велинград. Очаква се тази вечер да бъдат отблокирани и 17-те туристи в хижа край Юндола, сред тях има и деца.

Репортаж на кореспондентката ни в Пазарджик Невена Петрова, излъчен в предаването "Нещо повече", можете да чуете в звуковия файл. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени