Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът поиска Германия да инвестира в автомобилен завод у нас

Бойко Борисов и Франк-Валтер Щайнмайер
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов поиска от Германия инвестиции в автомобилен завод у нас. В присъствието на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в София, Борисов обяви:
Работим по тема един автомобилен завод, поне като начало, да дойде в България. Нямаме претенции, дали ще е БМВ, дали ще е "Мерцедес", дали ще е "Порше" , или "Фолксваген", важно е цялостен автомобил да може да се сглобява в България. Имаме доста приятели там... Правим макферсоните, правиме гумени уплътнения, стъкла, електроника, седалки, климатици, така че ... компоненти, може спокойно да се направи един голям завод. Това е една от сериите на някои от тези заводи при най-ниските данъци, при тази изключително квалифицирана работна ръка, която имаме, защото видяхте колко българи работят в Германия... След като могат да работят там, те със сигурност биха работили и в този завод.
Германският първи дипломат не отговори пред журналисти на призива на Борисов. Той наблегна на вътрешнополитическите реформи, които Берлин очаква от българските власти:
Ще работим за увеличаването на германските инвестиции, но условията за привличането им на още немски фирми не са само с ниското възнаграждение и доброто образование на служителите тук, а зависят от провеждането на вътрешнополитически реформи в правосъдната система и процедурите по изготвяне на конкурси за обществени поръчки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна