Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два военни хеликоптера спасяваха хора в Кърджалийско

Снимка на бедстващ район от борда на хеликоптера
Снимка: Министерство на отбраната

Два военни хеликоптера се включиха в спасяването на тежко болни хора и родилки в бедстващата област Кърджали. Стотици селища са без ток и достъп до тях четвърто денонощие. Най-тежса е ситуацията в община Ардино, където освен липсата на електричество и многото затворени пътища, има и десетки бедстващи хора. В спасителните операции участват и екипи на Червения кръст, които с тежки машини доставят храна и вода. 
Един от хеликоптерите беше изпратен за родилка в ардинското село Горно прахово. На борда му имаше медици, които да стабилизират жената и да я транспортират до болница в Пловдив. До селото няма достъп и без вертолета беше невъзможно да се стигне до там. Вторият спусна пакети с храна за бедстващо семейство с 6 деца и медикаменти за две болни жени. След което се върна в Кърджали, взе лекарски екип и отлетя за село Черничево, където от два дни е жена в тежко състояние.
Над 200 селища в района все още са без ток. Приоритет сега е възстановяването на електричеството, каза главен комисар Николай Николов, който и днес участва в работата на кризисния щаб:
Колегите от ЕСО успяха почти на 100 процента да възстановят далекопроводите, три само не са възстановени. Уверяват, че до края на деня ще направят всичко възможно и тях да възстановят. Успеят ли да го направят, това ще рече, че до повечето подстанции ще има подадено напрежение.

Продължава разчистването на пътищата, но повечето от тях остават трудно проходими.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени