Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов: Ръководителят на "Военна информация" трябва да е професионалист

Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ръководителят на служба "Военна информация" трябва да е доказан професионалист и назначаването на политическа фигура като Йордан Бакалов би довело до напрежение в системата.

Моето лично мнение е, че винаги в сектора за сигурност трябва да бъдат доказани професионалисти. Смятаме, че това може да създаде малко напрежение от гледна точка на това, че политик ще оглави една служба, която е изключително секретна.

Цветанов представи пакета с промени в сектор "Сигурност", който включва устройствен законопроект и проектозакони за Национална разузнавателна служба, Национална служба за охрана и служба "Военна информация":

Националната разузнавателна служба ще премине на подчинение на изпълнителната власт, като това е договорено още на Консултативния съвет при президента Росен Плевнелиев 2012-а година. Всяко едно назначаване в тези служби ще става с указ на президента по предложение на МС. По този начин даваме възможност да имаме допълнителна гаранция, че няма да има залитане в една или друга политическа посока. В Консултативния съвет ще участват абсолютно всички министри и ръководители на служби, които имат пряко отношение към националната сигурност, като се дава възможност президентът да има свои представители в този съвет. Президентът на страната също ще има своето право при необходимост да участва в заседанията на този съвет, когато се взимат много важни задачи, свързани с политиката на страната в сигурността.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна