Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временни синдици ще бъдат назначени в КТБ след законови промени

Снимка: БГНЕС

В Корпоративна търговска банка ще бъдат назначени двама временни синдици. Това ще стане възможно след промени в Закона за банковата несъстоятелност, около които се обединиха всички парламентарно представени партии. Съгласие за такива промени беше постигнато на среща във финансовото министерство с участието на министър-председателя Бойко БорисовНяколко закона в момента се бият помежду си или дават възможност на един добър адвокат, утре да направи така, че квесторите да са действали в рамките на закона и парите да ги няма, и те да са чисти, каза премиерът Бойко Борисов

Конкретните законови текстове все още не са ясни, но Петър Славов от Реформаторския блок обясни, че временните синдици имат правомощията на титуляри на поста: Основно защитни функции и обезпечителни по отношение на имуществото на банката. Включително да атакува разпоредителни сделки, включително да иска обезпечителни мерки от съда. Това се предвижда да му влезе в правомощията.

Така ще могат да бъдат обявени за нищожни цесии и прихващания, които реално намаляват възможността кредиторите на банката да възстановят парите си. Най-големият е Фондът за гарантиране на влоговете, но има и частни кредитори – това са собствениците на депозити над гарантираните суми.

Мая Манолова от "БСП лява България" бе категорична, че ще бъде контролирана не само дейността на временните синдици, но и ще бъде потърсена отговорност на всички, които са работили по казуса досега: Българските граждани имат право да имат пълна информация върху това, което ще се случи занапред по приключването на несъстоятелността на банката. Също така ще участваме активно и в изясняване на всички въпросителни по това – защо се стигна до тази ситуация, каза Мая Манолова

Окончателните текстове трябва да бъдат готови до сряда. Към момента Фондът за гарантиране на влоговете е изплатил 3 милиарда 526 милиона лева. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна