Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редовната пролетна мисия на Международния валутен фонд се очаква да приключи днес

Редовната пролетна мисия на Международния валутен фонд се очаква да приключи днес. За две седмици експертите, ръководени от Мишел Шанън, са направили проверка на финансови и икономически показатели на страната ни.

Мисията на Международния валутен фонд бе за последно в България през юни миналата година – десетина дни преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор. Тогава банковата ни система бе определена като стабилна, а необслужваните кредити  като обезпечени с буфери. За двете седмици, когато експертите от фонда са у нас, в разгара си бяха дебатите по ратификацията на договорите с банките – посредници за поемането на дълг от 16 млрд. лева за три години. В последните дни от мисията започна работата и по спешните законодателни промени, които се налагат заради забавянето на съда по делото за несъстоятелност на КТБ. 

Освен това заради кризата с КТБ банковият надзор се ръководи от временно изпълняващата длъжността Нели Кордовска, а избирането на титуляр на поста бе спряно от управляващите заради липса на политически консенсус. Доверието към гуверньора на БНБ Иван Искров е снето от управляващите. В същото време финансовият министър Владислав Горанов неведнъж изтъкна, че страната ни ще започне работа по присъединяването към Единния банков надзор и това ще е стъпка към влизането в ЕРМ 2 и еврозоната. 

През есента Фондът ревизира оценката си за очаквания икономически растеж у нас до 1,4 на сто през 2015-а г., а като основни рискове бяха посочени доставките на газ от Русия заради кризата с Украйна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна