Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волфганг Шойбле: Възможно е Гърция да излезе неочаквано и без план от еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно е Гърция да излезе неочаквано и без план от еврозоната. Поведението на управляващите в Атина в момента е такова, че европейските им партньори не го изключват. Това заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле след среща с австрийския си колега Ханс Йорг Шелинг.

Тъй като решението за излизане от еврозоната може да вземе само гръцкото правителство, а ние не сме много наясно какво точно правят управляващите в Атина, дори и този изход вече е възможен, заяви Волфганг Шойбле. Той посочи, че Гърция ще получи нови помощи от европейските си партньори само ако спазва изискванията на програмите за "саниране на финансите". Според него дълговият проблем на Гърция е напълно преодолим. Европа остава в готовност да помогне на Гърция, но нейните проблеми няма да се решат, ако обвинява само другите за тях, заяви германският финансов министър.

Шойбле окуражи обаче гърците да продължат с реформите, като посочи, че всяка страна в еврозоната е в състояние да произвежда толкова, колкото харчи, и да балансира бюджета си. Гърция живя дълги години над възможностите си и сега трябва да сложи финансистите си в ред. Не е лесно, но е възможно, подчерта неколкократно той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна