Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Петков: Невинен съм и ще го докажа

| обновено на 16.03.15 в 14:52
Снимка: Катя Чорова
В Окръжния съд във Велико Търново започна делото срещу 54-годишния Петко Петков от Лясковец. Преди година барикадиралият се в жилището си мъж стреля с незаконно оръжие по спецполицаите, които участваха в акция за неговото задържане. Петков е обвинен в умишлено убийство на командоса Емил Шарков и опит за убийство на още петима служители от Специализирания отряд за борба с тероризма.

Наказателното дело срещу Петков е насрочено само за един ден, за предварително изслушване на страните. Преди да влезе в отцепената от съдебната охрана зала окованият Петков се провикна:

Напълно съм невинен и ще го докажа.

Неговият адвокат Виктор Костов допълни, че разчита на справедлив процес, в който истината ще излезе наяве и ще е в полза на неговия подзащитен.

Майката на Емил Шарков Ваня Рибчева заяви,че Петков трябва да бъде благодарен, защото не е роден в държава, където за убийство на полицай безапелационно се полага смъртна присъда.

Днес родителите, съпругата и детето на убития Емил Шарков са предявили към Петков граждански искове за общо 380 хиляди лева обезщетение. Частни обвинители в процеса ще бъдат и петимата пострадали спецполицаи, но само един от тях е внесъл граждански иск за 50 хиляди лева обезщетение.

Делото срещу Петко Петков се гледа при закрити врати, защото самоличността на пострадалите служители от Специализирания отряд за борба с тероризма е държавна тайна. Следващото заседание ще бъде на 7-и май. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени