Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАЗД иска наказания заради починало дете от социален дом във Видин

Ева Жечева
Снимка: БГНЕС

Дисциплинарни наказания за директора и за служители в Дома за медикосоциални грижи във Видин иска председателят на Държавната агенция за закрила на децата Ева Жечева. Агенцията се е самосезирала след журналистически материали за починало в началото на годината момиченце на година и два месеца. Проверката е установила небрежно отношение на персонала, довело до смъртта на детето, каза Анна Целова - главен инспектор в Агенцията, участвала в проверката. 
Системно се е чувало детето да си удря главата в креватчето. Креватчето на детето отпред не е било обезопасено с цел да се предотврати нараняване. В разрез на нормативните изисквания от стаята на персонала няма добра видимост до стаята на починалото дете. Инцидентът не е отразен в документацията на дома, не е спазена процедурата за писмено уведомяване на компетентните органи и родителите за инцидента с детето. Комисията, извършила проверката, е установила, че е възможно да става въпрос за инцидент с детето поради небрежност от страна на персонала. Имайки предвид, че там има и програма "Баба и внуче", по която има възрастни жени, които подпомагат персонала по време на отглеждането на децата.
По случая е сезиран министърът на здравеопазването, който е работодател на директора на дома. Проверки извършват Изпълнителна агенция "Медицински одит" и Окръжна прокуратура - Видин. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна