Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите гласуват законовите промени за влизането на временен синдик в КТБ

Снимка: БГНЕС
Парламентът ще гласува окончателно законовите промени, с които в Корпоративна търговска банка ще влязат временни синдици, преди съдът да потвърди нейната несъстоятелност. Това ще стане с промени в Закона за банковата несъстоятелност, които са подкрепени от всички партии.

До момента в законодателството ни не съществува фигурата на временния синдик. С промените в Закона за банковата несъстоятелност депутатите ще дадат правомощия на временните синдици да се разпореждат с имуществото на банката, да развалят прихващания и цесии и да наемат компании за проследяване на парите в банката. Спрямо функциите, които имат синдиците, които работят с дружество с вече обявена несъстоятелност, временните няма да могат да осребряват имущество.

Поправката се налага, тъй като съдът се бави с обявяването на несъстоятелността на Корпоративна търговска банка.

Най-големият акционер в банката "Бромак" на Цветан Василев, обжалва отнемането на лиценза, заради което несъстоятелността все още не е влязла в ход.

Временните синдици ще се предлагат от Фонда за гарантиране на влоговете, който е най-големият кредитор на банката. Те ще се назначават от съда и ще влязат на мястото на квесторите.

Според "Бромак" именно тези текстове противоречат на европейските директиви и увреждат интересите на останалите кредитори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна