Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри реакции срещу промените в Закона за особен статут на Донбас

| обновено на 18.03.15 в 11:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Представители на Русия и сепаратистите реагираха остро срещу промените в Закона за особен статут на Донбас, гласувани от украинския парламент.

Вчера Върховната рада реши самоуправлението да бъде въведено, след като в контролираните от сепаратистите части на Източна Украйна бъдат произведени местни избори в съответствие с украинската конституция, съобщи Ройтерс. Допълнителни условия за провеждане на изборите е изтеглянето на въоръжените формации и свободен достъп на киевските медии, отразяващи вота.

Председателят на Комитета за евразийската интеграция в долната камара на руския парламент Леонид Слуцки, коментира пред ТАСС, че украинските депутати се отклоняват от Минските споразумения за примирие.

Лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република определиха като "позорни" вчерашните решения на украинския парламент относно особения статут на Донбас. Те заявиха, че компромис с Киев е невъзможен, преди решенията да бъдат отменени. Александър Захарченко и Игор Плотницки посочиха, че условията за въвеждане на самоуправление в Донбас не са били съгласувани с тях и че Върховната рада не е уточнила кои райони спадат към новата уредба.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че решението на украинския парламент за особен статут в Донбас е крещящо нарушение на Минските договорености: От постановлението на Върховната рада следва, че чак когато за ръководители на тези територии бъдат назначени хора, приемливи за Киев, Законът за особения статут ще влезе в сила. Това буквално е опит да се преиначи всичко, за което се договорихме.
 
Лавров се е обърнал към германския и френския си колега за изготвянето на тристранен демарш, с който да призоват управляващите в Киев да спазват Минското споразумение.

Във вчерашното си решение Радата подчерта, че новият режим ще бъде въведен в Донбас след изтеглянето на въоръжените формации и провеждането на избори по украинските закони.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна