Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паламентът реши: Временни синдици влизат в КТБ

Снимка: БГНЕС
Парламентът прие окончателно промените в Закона за банковата несъстоятелност, с които в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще влязат временни синдици. Те ще бъдат назначавани от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете, който е най-големият кредитор в банката. Извънредните законодателни промени се налагат, според управляващите, тъй като се бави решението на съда по обявяването на производството по несъстоятелност заради процедура по обжалване от страна на „Бромак“ на Цветан Василев.

Депутатите решиха, ако се докаже виновно поведение и на трети лица, но парите от КТБ не бъдат намерени, те да отговарят с личното си имущество.

Повечето текстове бяха гласувани без нито един глас "против", но дебат предизвика контролът върху дейността на временните синдици. От БСП-Лява България настояха те да се отчитат пред финансовия министър.

Нямаме никакви предпоставки да имаме повече доверие на двамата временни синдика, отколкото на квесторите. Затова се дава възможност на министъра на финансите да предлага смяна на временните синдици в случаите, в които те не изпълняват своите законови правомощия и работят срещу интересите на банката и на масата по несъстоятелността,  аргументира предложението на БСП депутатът Мая Манолова.

Според Николай Александров от "Атака" прозрачност за действията в КТБ няма да бъде постигната. Депутатът подчерта, че управляващите сами са решили, че временните синдици трябва да бъдат двама: Ако смятате, че прозрачност е това да се разбираме помежду си и зависи от изказването на някой от част от управляващото мнозинство колко ще бъдат синдиците, това не е прозрачност. Това е просто заместване на едни модели с други модели и колегите отдясно, където викаха "Кой", да продължават да си викат "Кой".

Депутатите влязоха в спор и за това дали те трябва да имат право на квота за членове на Фонда за гарантиране на влоговете.

Натрапихме способ за предлагане на временните синдици, който, обаче има логическо обяснение. Логическото обяснение е свързано с това, че Фондът е най-големият кредитор по несъстоятелността. Редно е този, комуто се дължи, да определи лицата и субектите, т.е инструментариумът за събиране на конкретния дълг, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

С текстовете се дава право на временните синдици да атакуват сделки, направени от квесторите в Корпоративна търговска банка.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна