Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите масово не одобряват отпускането на повече пари за борба с бедността по света

Информационната кампания по повод началото на Европейската година за развитие започва днес. Властите у нас ще търсят подкрепа сред българите в помощ на най-бедните страни по света. На конференция в София български и европейски институции ще се срещнат с международни организации, медии, академичнатата и студентска общност, неправителствения и частния сектор. Инициативата ще бъде открита от министъра на външните работи Даниел Митов.

Като „най-бедната в Клуба на богатите“, България е единствената страна-членка на Евросъюза, чийто граждани масово не одобряват отпускането на повече пари за борба с бедността по света, устойчивост на околната среда, защита правата на човека и демократизация, сочи проучване на ЕВРОСТАТ. Обръщането на тази тенденция е една от целите на информационната кампания. Българският принос е от наш, собствен интерес, подчерта Мария Павлова, началник отдел "Международно сътрудничество за развитие" във МВнР:

България, със своята помощ, би допринесла за ограничаване на миграционните потоци и мобилността на населението и по този начин една такава помощ би играла превантивна роля против появата на напрежение и конфликти.

Бюджетът на България за развитие е близо 4 000 000 лева на година. Насочен е предимно към балканските и източноевропейските ни съседни страни, но ние участваме и с членската си вноска в Евросъюза. Общо той е разпределил 14,8 милиарда евро за миналата година. С други думи - избавянето на хората от бедност по света струва на всеки европеец не повече от 8 евроцента на ден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна