Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаски депутат предлага да се спират парите на болниците, ако пациентите се оплакват

Здравната каса да спира финансирането на болници, ако 10% от пациентите им се оплачат от отбслужването или установят, че здравното заведение е отчело дейност, която не е извършило. Такова изменение в новия закон за здравното осигуряване внася днес в парламента бургаският депутат  и член на парламентарната комисия по здравеопазване Семир Абумелих. Пред радио Бургас той уточни:

„Като излезете от болницата и на епикризата пише, че сте опериран, а вие не сте реално опериран, т.е. са ви записали по някоя клинична пътека, само за да вземат парите, можете да им спрете плащането.  Ако сте им дали пари „под масата“, пак можете да им спрете плащането. Разбира се, трябва да имате доказателства, нали. Иима едни четири точки – пари ако са ви взели, ако отчитат дейност, която не са извършили, ако нарушават добрата медицинска практика – т.е. неща, които ви се полагат в лечението не ги получавате и ако откажат да ви дадат документацията, която касае вашето лечение.“

Друга поправка ще задължава здравната каса да публикува всеки месец колко пари е платила на всяка една боблница, допълни Семир Абумелих. Новият закон за здравното осигуряване влиза днес на първо четене в пленарната зала.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна