Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Тунис обеща война срещу тероризма, след като атентат отне живота на 20 души

| обновено на 19.03.15 в 11:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

18 чуждестранни туристи и двама местни граждани са били убити при терористичната атака в музей в Тунис в сряда. Националността на една от жертвите остава неизвестна, предаде Асошиейтед прес, като се позова на премиера Хабиб Есид. Убити били петима японци, четирима италианци, по двама французи, испанци и колумбийци, поляк и австралиец. Едно тяло все още не е разпознато. Убити били и двама тунизийци, полицай и шофьор на автобус. Двамата нападатели са ликвидирани, но властите предполагат, че те може да са имали съучастници. 44 души са ранени. Сред тях са 13 италианци, 11 поляци, седем французи, двама южноафриканци, един руснак, както и шестима тунизийци. Някои от ранените са в критично състояние. Това е най-смъртоносното нападение в Тунис след свалянето от власт на президента Бен Али в началото на 2011-а г. До момента никой не е поел отговорност за атаката.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и Съветът за сигурност на световната организация осъдиха строго в отделни изявления терористичното нападение. Съветът за сигурност изрази увереност, че атаката няма да отклони Тунис от пътя му към демокрация.

Президентът на Тунис Беджи Есебси обеща безмилостна война срещу тероризма след нападението:

Искам тунизийският народ да разбере, че сме във война срещу тероризма и че тези диваци не ни плашат, каза държавният глава в телевизионно изявление.

По време на посещение при ранените президентът заяви:
 
Това е огромна трагедия за Тунис, така че страната трябва да застане твърдо срещу тези екстремисти и да ги унищожи.

Тунизийският премиер обяви имената на двамата нападатели - Ясин Абиди и Хатем Хачнауи. Двамата вероятно са тунизийски граждани. Властите засега не съобщават повече подробности за тях, но заявиха, че може да имат още двама или трима съучастници, които все още са на свобода. 

По данни на тунизийския премиер Хабиб Есид при атаката са ранени 44 души. Някои от тях са в критично състояние.

Според местни медии екстремистите открили огън по туристите, докато те слизали от автобус.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна