Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за "Костинбродската афера" се очаква да приключи до месец

Очаква се в средата на април да приключи делото за надтиражните бюлетини, открити в костнибродската печатница "Мултипринт", ден преди предсрочните парламентарни избори през май 2013 година. 

Днес на страните в процеса бяха предявени складираните в сградата на Специализирания наказателен съд близо 400 000 бюлетини. Бюлетините са там от своеобразното им арестуване на 12 май 2013 година. Безпрецедентно съдия Ани Захариева изнесе поредното заседание по делото за да може единственият подсъдим Росен Желязков, адвоката му, тя и съдебните заседатели да видят лично и да преброят палетите с бюлетините, за които прокуратурата твърди, че са били годни и в количества, надвишаващи обичайният производствен брак. 

Съдията от СГС Ани Захариева разпечата едно от палетата с бюлетини и бившият главен секретар на МС Росен Желязков просто наблюдаваше, както сам обясни отговорно:

Аз мисля, че в експертизата, която е представена по делото коректно са описани бройките, вида и състоянието, друг е въпроса на квалификацията и коментарите. Нашата цел не е да шиканираме процеса, ние искаме по бързо да приключи, така че мисля, че с днешната процедура и огледа ще се изчерпа този процесуален ангажимент. Така, че всичко ще кажа в обясненията, тъй като и това е част от процеса, фактите и обстоятелствата, които са ми известни.
Росен Желязков ще направи своите обяснения на 15 април след което се очакват и финалните пледоарии по делото. Дотук разпитаните свидетели, експертите не потвърждават тезата на прокуратурата, че с откритите в деня за размисъл преди предишни парламентарни избори, бюлетини е можело да се гласува, тоест да бъде подменен резултатът от вота.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна