Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР не потвърди, но и не отрече подслушване на български дипломати в Македония

Снимка: БГНЕС

От министерството на външните работи отказаха да потвърдят или отрекат твърденията на опозицията в Македония, че тайните служби в западната ни съседка са подслушвали български дипломати. 

В писмено съобщение говорителят на министерството на външните работи Бетина Жотева се позова на международно установената дипломатическа практика да не се коментират публично въпроси от такъв характер. Повод за реакцията на интернет страницата на МВнР станаха твърденията на лидера на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев в интервю за българската агенция "Фокус", където той обяви, че е връчил записи от подслушани телефонни разговори на дипломати в посолството на България в Скопие.

В същото време говорителят на МВнР изрази принципно сериозната загриженост на България от вътрешнополитическата криза в република Македония, породена от разкритията за нарушаване на човешките права и масови подслушвания на разговори, включително на дипломати от трети страни.

Македонското правителство на премиера Никола Груевски отрича обвиненията.

Необходимо в независимо, цялостно и прозрачно разследване на изнесените факти, пише още в изявлението на говорителя на българското министерство на въшните работи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна