Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди във Франция наблюдаваха "приливът на века", случващ се веднъж на 18 години

Снимка: БГНЕС

Хиляди се събраха по западното крайбрежие на Франция, за да наблюдават т.нар. "прилив на века", очакван ден след слънчевото затъмнение. Гледката е най-впечатляваща около прочутия Мон Сен Мишел, където височината на вълните достига почти максималния си коефициентнт.

Още от снощи над 10 хил. туристи се събраха на величествения остров Мон Сен Мишел край северозападния бряг на Франция, за да наблюдават изумителния спектакъл на океана - "приливът на века“. В действителност той се случва веднъж на 18 години, предизвикан от разположението на Слънцето и Луната.

Призори морето вече беше обградило острова, стигайки до 14 м, преди да се оттегли зад хоризонта. Най-смелите започнаха разходки по открилото се морско дъно в очакване на най-грандиозния прилив в събота вечерта. Океанът ще се върне със скорост 7 км в час и ще достигне височината на 4-етажна сграда, обясниха специалисти.

Времето е спокойно и няма опасност от наводнения, въпреки че по цялото крайбрежие са предприети мерки за сигурност.

Мон Сен Мишел е една абсолютна красота, каза пред телевизия БФМ френският външен министър Лоран Фабиюс, дошъл лично да се наслади на гледката. Той не пропусна да изтъкне туристическите достойнства на Франция.

Следващият гигантски прилив се очаква чак през 2033 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!