Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предупреди БЕХ за нарушаване на правилата на конкуренцията

| обновено на 23.03.15 в 15:19

Европейската комисия (ЕК) придвижи напред разследването срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) за злоупотреба с господстващо положение на националния пазар на газ. На холдинга и дъщерните му дружества, които също са обект на разследването, днес са били изпратени възраженията на Комисията срещу пазарните им практики. Ако подозренията за нарушаване на антитръстовите правила се потвърдят, може да последва сериозна финансова санкция.

Ако докаже нарушение, Европейската комисия може да забрани съответните пазарни практики и да наложи глоба в размер до 10 на сто от годишния оборот на дружеството. Разследването на дейността на БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" се води от юли 2013-а, според предварителното становище на Комисията, което им е изпратено днес, те може да са нарушили антитръстовите правила чрез възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до ключова газова инфраструктура в България.

Изпращането на изложение на възраженията не предрешава изхода от разследването. На този етап Комисията има опасения, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са отказвали на конкурентите си достъп до газопреносната мрежа и до съоръжението за съхранение на газ, и че са резервирали капацитет, който не им е необходим по газопровода за внос.

От тук нататък засегнатите дружества ще могат да проверят документите в преписката по разследването, да отговорят писмено, както и да поискат устно изслушване, за да представят коментарите си по делото пред представители на националните органи по конкуренция и Еврокомисията. Тя ще се произнесе окончателно, след като те упражнят правото си на защита.

Европейската комисия разследва БЕХ и за евентуални териториални ограничения, които холдингът налага в договорите за доставка на електроенергия.

Българският енергиен холдинг ще се запознае с възраженията на Еврокомисията в рамките на процедурата, за разследване на злоупотреба с господстващо положение на пазара за природен газ у нас. В съобщение на холдинга се казва, че БЕХ ще предприеме всички възможни към настоящия момент действия за изготвяне на мотивиран отговор по отношение на притесненията на Европейската комисия, в срока предвиден за това.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна