Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Чобанов: Очаква се между 7 и 10% ръст на туристите в София

Снимка: БГНЕС

Между 7 и 10% ръст на туристите тази година в София прогнозира заместник-кметът Тодор Чобанов. Той представи изпълнението на проекта "Създаване на регионален туристически продукт в общините Столична, Ихтиман и Своге". 

Туристическият пакет включва маршрути до повече от 20 исторически, културни, религиозни и природни забележителности в трите общини. Те са насочени към българските и чуждестранни туристи, които имат интерес към историята, традициите и съвременната култура на региона. В момента се работи за обезпечаване на туристическите обекти с необходимата информация, каза Тодор Чобанов:

Предстои да продължим през тази година с кампанията ни за информационни табели на български и английски с кодове, които водят към нашия туристически портал. Информационната среда вероятно ще бъде обогатена с няколко гида, които сме информирани, че се разработват от различни държави. Такъв гид се разработва във Франция, в Япония, за София специално говоря. Така че наличието на справочници, които несъмнено ще бъдат достъпни до туристите, също е важен елемент от информационната среда.

Столична община ще продължи да обогатява основните атракции на града и ще разработва нови, каза още Тодор Чобанов. През миналата година броят на туристите в столицата се е увеличил със 7 на сто, каза директорът на Общинското предприятие по туризъм Иво Маринов. Работи се върху промотирането на София като дестинация чрез социалните мрежи.

Според проучване 65 процента от столичани подкрепят идеята София да се утвърди като водеща туристическа дестинация, каза още Иво Маринов:

В тази връзка започва един проект с Нов български университет за доразвитието на сайта на Общинско предприятие "Туризъм" "Визи.София.БГ" и също така със Софийския университет за въвеждането на европейските показатели за устойчиво развитие на туризма. Там също има редица проучвания, най-вече за степента на удовлетвореност на туристите, посещаващи град София и пътищата за неговото по-нататъшно развитие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!