Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС одобри предложението Лазар Илиев и Росен Ангелчев да влязат като временни синдици в КТБ

| обновено на 25.03.15 в 15:03
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд одобри предложението на Фонда за гарантиране на влоговете Лазар Илиев и Росен Ангелчев да влязат като временни синдици в Корпоративна търговска банка. До два дни двамата трябва да встъпят в новата си длъжност, което освобождава автоматично квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев.

Очаква се в банката да бъде назначен и трети синдик. Стана ясно, че сделките на "LIC-33", която купи "Виваком", "Дунарит" и още няколко ключови за страната ни компании, ще бъдат проучени от европейските институции. Всичките изкупени компании са в затруднено финансово предложение и са свързани с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Във вторник единият от квесторите Станислав Лютов беше категоричен:

Сделка с актив на КТБ до момента не е извършена.

Част от фирмите, които бяха придобити от “LIC-33“, имат задължения към КТБ. Има и такива, направили неуспешен опит за прихващания. Компаниите бяха купени за 1 евро. Пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че ще бъдат направени проверки и от Брюксел:

За да има истинска сделка, тя трябва да бъде доведена докрай. Редица органи трябва да се произнесат, някои от тях в България. Допускам, че по отношение на тази сделка трябва да има произнасяне и на Европейската комисия.

От БНБ съобщиха за "Хоризонт", че ще бъде поискан подробен отчет от квесторите за работата им от 20 юни, когато КТБ беше поставена под специален надзор, до момента. Илиев и Ангелчев ще встъпят в длъжност след вписването на имената им в Търговския регистър. 

Те имат юридическо образование и са включени в списъка на БНБ за банковите синдици. Избрани са с решение на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. До предлагането му за временен синдик Илиев работи като главен секретар в Сметната палата. Има опит в няколко търговски банки и в БНБ, където работи като банков юрист.

Ангелчев има дългогодишен опит с компании, където заема ръководни длъжности - например в "Балкан". Работил е и като помощник-синдик в "Минералбанк". Дълги години е ръководил дирекция "Ликвидация" в Министерството на икономиката.

И двамата са потвърдили писмено, че са съгласни да изпълняват длъжността на временни синдици и да влязат на мястото на квесторите. Неофициално "Хоризонт" научи, че вече документацията на КТБ е подготвена за предаване. Преди временните синдици да влязат в банката, трябва да има одобрение от съда. Според новите текстове в Закона за банковата несъстоятелност съдът ги назначава по предложение на Фонда. Преди промените съдът отказа синдици да влязат в банката преди да има решение дали лицензът на КТБ е отнет правомерно или не. Основната задача на временните синдици е да опазят имуществото на банката, като имат право да атакуват сделки, разрешени от квесторите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна