Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК ще реимбурсира медикамент срещу рак на кожата по нова цена

Снимка: БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса ще реимбурсира медикамент срещу рак на кожата по нова цена, съобщиха от Министерството на здравеопазването по повод сигнали на пациенти за липсата на медикамента.

Пациентски организации "Заедно с теб" сигнализираха преди дни за липса на лекарство срещу рак на кожата, което се заплаща от Здравната каса. Медикаментът, който има добър ефект, беше изтеглен от аптеките и не се доставяше в болниците.

След проверка на здравно министерство става ясно, че лекарството е липсвало защото е било заместено с друг подобен медикамент от Позитивния лекарствен списък с по-ниска цена. Новият медикамент обаче ще бъде заплащан от НЗОК на лечебните заведения от 1-ви януари 2016-а година, става ясно след проверката на здравното министерство. Затова е взето решение Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти да раздели двата продукта в две отделни групи, които се реферират самостоятелно. Това ще доведе до корекция в цената на първия лекарствен продукт, за който алрамираха пациенти и ще даде възможност на лечебните заведения да го осигуряват за болните. Решението на Съвета ще бъде публикувано на интернет страницата на Съвета на 2-ри април.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна