Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия завършиха изпитанията на нов вид междуконтинентална балистична ракета

В Русия завършиха изпитанията на нов вид междуконтинентална балистична ракета. Според експертите, тя с лекота може да преодолява американската система за противоракетна отбрана.

След анализ на данните от последното успешно изпитание на ракетата РС-26 „Рубеж” през миналата седмица военните съобщиха, че още догодина тя може да бъде приета на въоръжение в състава на стратегическите сили на Русия. Ракетата е с мобилно базиране и в перспектива трябва да замени комплексите „Топол М” и „Ярс”. Подвижната пускова установка на новата ракета е значително по-маневрена и тежи 80 тона за разлика от предшествениците, които са над 120 тона.

Според военните експерти, РС-26 спада към средния тип междуконтинентални балистични ракети с обсег на действие от 2000 до над 6000 км. Конкретните технически характеристики се пазят в тайна. Нейната висока скорост в началната фаза на полета и възможностите за маневриране я правят трудно уязвима за системите за противоракетна отбрана. Според началника на Главно оперативно управление на Генералния щаб на руските Въоръжени сили генерал-полковник Владимир Зарудницкий, ракетният комплекс „Рубеж” значително ще разшири потенциала на стратегическите ядрени сили на Русия за решаване на задачите за стратегическо възпиране.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна