Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вади жоб" отрича да нарушава закона, след разкрития на КТ "Подкрепа"

| обновено на 26.03.15 в 15:30

Посредническата фирма за изпращане на работници в чужбина "Вади жоб" регистрирана в Сливен отрича да нарушава законодателството и да ощетява българи, които изпраща като сезонни работници в сектор селско стопанство във Франция. Вчера от КТ "Подкрепа" посочиха "Вади жоб" като некоректна, цитираха сигнали от потърпевши, както и сигнали от френската инспекция по труда и френските синдикати . 

Управителят на фирмата Иванка Тошева потърси "Хоризонт" и настоя да опровергае твърденията на КТ "Подкрепа". Тя потвърди, че на час българите, изпращани във Франция за опаковане на зеленчуци, получават като заплата минималната часова ставка от 9,6 евро, но отрече, че след удръжки реалното заплащане е евро и половина на час:

Преди да изпратя работниците във Франция те се съгласяват с тези удръжки за наем с декларация, която подписват собственоръчно в офиса на фирмата ми. След удръжките средно се пада от 6,40 до 6,80 на час.
Тошева твърди също, че не командирова българите, а ги изпраща в приемаща страна:
Наема работниците като работници и служители на "Вади жоб" и ги изпраща, не командирова, изпраща в приемаща държава.
Отрича и твърденията на френските синдикати, контактували с нашите работници, че те работят по 70 часа седмично, вместо законоустановените 35:
Нямам право, нямам договорено повече от нормалното и регламентирано работно време в Република Франция, тоест 35 часа.
"Хоризонт" научи, че френската инспекция е спирала дейността на "Вади жоб" през 2012 година.
Докато взема лиценза за временна заетост от порядъка на 15-20 дни бяха прекратени договорите временно, които продължиха след вземането на удостоверения за временна заетост.

Тошева не е уведомена за подавани сигнали във френската инспекция по труда от недоволни българи. Тук добавяме и нашата информация, че за да проверят битовите условия на живот, френските инспектори са прибегнали до намесата на жандармерията, защото първоначален достъп е бил отказан. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени