Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински моряци бедстват на кораб във Варна

Снимка: БГНЕС

14 украински моряци бедстват на борда на кораба "Ейшън дрийм", който се намира във Варна. Те не са получавали заплати от четири месеца, а от утре ще останат и без храна. Корабът  е във варненското пристанище за ремонт.

Трима от моряците от една година са на борда на "Ейшън дрийм" без да имат смяна. Корабособственикът е от Гърция, но не иска да комуникира с Българската морска администрация. Не е ясно и какво ще се случи с кораба, ако бъде изоставен в пристанище Варна. 
Капитан Валентин Енчев, директор на морската администрация във Варна, обясни:
Бяхме извършили проверка. Установи се наистина, че заплатите не са заплащани добре. Паралелно с това пристигна в Администрацията обезпечителна заповед от Окръжния съд за задържане на кораба заради това, че има неплатени разходи по извършване на ремонта в кораборемонтни заводи тук при нас. Отделно по наша линия във връзка със заплатите, паралелно с това корабът беше изоставен от агентите си. Корабособственикът при проверка се оказва, че е регистриран в Китай, има обаче представителство в Гърция. Кой стои зад тази компания, от коя националност може само да се предполага.
Със случая е ангажирана ITF, както и украинският дипломат Ирина Дмитренко, бивш генерален консул на Украйна във Варна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна