Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сарафов: Ще има още обвиняеми за източването на КТБ

Вероятно следващата седмица ще има трети синдик в банката

| обновено на 27.03.15 в 13:11
Снимка: БГНЕС

Ще има още обвиняеми за източването на Корпоративна търговска банка. Това стана ясно от думите на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов. Той беше категоричен, че разследването ще приключи с внасянето на обвинителен акт срещу банкера Цветан Василев, независимо от това дали той ще ни бъде предаден от сръбските власти. За аферата КТБ обвиняеми са още бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев, изпълнителни директори, служители на КТБ. Разширяването на кръга на обвиняемите може да стане по линия на продължаващата проверка, знаел ли е управителят на БНБ Иван Искров за действията на бившия шеф на банковия надзор Гунев. Ако е знаел, Сарафов декларира, че прокуратурата няма да се поколебае да повдигне обвинения.

Втората  линия, по която ще се търсят още отговорни за аферата КТБ, е онова, което се очаква да открият временните синдици. Днес те влязоха в банката, придружени от главния секретар на МВР, министъра на финансите и самия Сарафов, който заяви, че работата на синдиците ще бъде изследвана:

Ще анализираме резултатите от тяхната работа. Ако са извършили нарушения квесторите, било с неопазване на имущество, било с осчетоводяване на някакви цесии, които са помогнали на някой да придобие активи извън закона, извън правомощията, да се прехвърлят активи на подставени лица, ще бъдат обвиняеми тези, които са нарушили закона.

Според Сарафов, близо 9-те месеца досъдебно производство са оправдан срок за делото за източване на 206 млн. лева от КТБ:

Считате ли, че е реално и разумно едно такова разследване, уникално по своите мащаби, в което има документи, които трябва да се прегледат, това са купища документи, това са огромен брой свидетели, които трябва да се разпитат. Всеки кредитополучател също трябва да се разпита, да се проследят връзките, да се установи дали кредитополучателите са подставени лица на някой от собствениците на банката. Това е огромен по мащабите си труд и резултатът ще дойде с внасянето на обвинителен акт, който, уверявам ви, няма да закъснее и ще е реален и в нормален за мащабите на това разследване срок. Поинтересувайте се в какъв срок е разследвано делото на "Лемън Брадърс".

Освен Сарафов, на влизането на временните синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев в КТБ присъстваха и министърът на финансите Владислав Горанов и главният секретар на МВР Георги Костов. Горанов потвърди, че следващата седмица в банката ще влязат още синдици:

Ще има трети синдик, ако трябва и четвърти ще има. Вероятно следващата седмица ще има трети синдик. Обемът от работа, който трябва да бъде извършен, е много голям, затова няма да пестим човешки ресурси да управляваме процеса на несъстоятелност.

Тезите на квесторите не са безспорни. Ако установим, че са нарушили нещо, ще им се търси отговорност. Така коментира Горанов твърдението на квесторите, че не са разрешавали сделки с активите на КТБ.


Премиерът Бойко Борисов обвини съда за забавеното изпращане на синдици в КТБ и заяви, че ако е необходимо, ще предложи още законови промени, свързани с банката:
Четири месеца ние чакахме да се обяви несъстоятелност на банката и да се назначат синдици. В същото време чухме как се купуват активи за едно евро. Ако трябва, сега ще променим още на едно място закона, защото навремето, когато са текли приватизациите, тогавашният парламент отнема правото на прокуратурата да разваля сделки за да запази разбойническата приватизация. Фактически инструментариумът на държавата да пази собствеността и това, което трябва да направи в момента, така са правени законите, че няма тези права. Финансовото министерство може за три дена само да спре финансовия поток. Така че и там вече са се подготвили, даже снощи като се видяхме с прокурорите и службите, това е написано, надявам се Влади Горанов да е бил в парламента и вече да го е пуснал днес да върви по парламентарните групи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна