Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит политическата криза в Македония да се реши на европейско равнище

Снимка: БГНЕС
Европейските депутати Ричард Хоуит, Едуард Кукан и Иво Вайгъл ще разговарят в Брюксел с представители на управляващата в Македония партия ВМРО-ДПМНЕ и опозиционния Социалдемократически съюз на Македония в опит да помогнат за решаване на политическата криза, която от месеци разтърсва страната.

В интервю за "Хоризонт" лидерът на опозиционната партия Зоран Заев заяви, че страната му преминава през много драматичен период. По думите му демокрацията и човешките права в Македония са погазени в голяма степен, в следствие на скандала с подслушванията, който бе разкрит неотдавна:

Всички разговори показват колко са нарушени основните човешки права и свободи. На какво равнище е свободата и колко е тя нарушена като цяло, и колко вече не съществува демокрацията. Колкото повече няма държавност в Македония, толкова повече всичко е подчинено на партиите и партийно организирани институции, а правосъдната система е под влиянието им. Това показва, че всички избори от близкото минало са били незаконни и нечестно проведени.

Според Заев българските евродепутати имат сериозна роля в опита за решаване на политическата криза в Македония, а намеренията им са чисти и приятелски:

Приятелска България помогна много на Македония в целия този период. Сътрудничеството ни е винаги за пример в региона. Включването на евродепутатите от България има огромно значение за разрешаването на онова, което се случва в Македония, говорейки в позитивен план за намирането на решение на изхода от политическата и правна криза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна