Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дегизирани мъже са опитали да влязат в Агенцията за национална сигурност на САЩ

Агенция по национална сигурност, САЩ
Снимка: БГНЕС/EPA

Двама мъже дегизирани като жени са се опитали да влязат с крадена кола в Агенцията за национална сигурност на Съединените Щати. При инцидентът единият от заподозрените е бил убит, а другият - ранен. Към този момент не са ясни причините, поради които заподозрените са се опитали да нахлуят в комплекса на щаба на агенцията в покрайнините на столицата Вашингтон, но говорителят на ФБР Ейми Торсън  заяви, че не вярва да става въпрос за терористичен акт. Високопоставен служител цитиран от телевизия NBC е описал случаят като от „местно криминално естество.“

По предварителна информация инцидентът е станал тази сутрин, местно време, когато след опит да се пробие бариерата охранител е открил огън по управлявания от мъжете автомобил, като е убил единия и е ранил другия. Също по предварителна информация, при претърсването на колата са били открити оръжие и наркотици. На място са екипи на ФБР и на Агенцията за национална сигурност. Президентът Барак Обама е бил информиран за случилото се.

Агенцията за национална сигурност събира данни за нуждите на разузнаването и контраразузнаването. Централното й управление се намира във Форт Мийд, щата Мериленд и в него работят около 40 хиляди души. По-рано този месец ФБР арестува мъж за това, че е открил стрелба по сградата на Агенцията от близката магистрала.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна