Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров оцени като добри перспективите пред преговорите за иранската ядрена програма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров оцени като добри перспективите пред преговорите за иранската ядрена програма, които се водят в Лозана. Той възнамерява да пътува за швейцарския град, за да участва в заключителната среща на министерско ниво на шесторката.

Ако бъде запазен балансът на интересите, преговорите за ядрена програма на Иран могат да бъдат успешни, заяви Сергей Лавров: 

Шансовете са големи, макар че не можем да бъдем 100 процента сигурни. Тези шансове са напълно реализуеми, стига някой от участниците в преговорите да не повиши, както се казва, залаганията в последния момент с надеждата да получи нещо допълнително, вместо да се стреми да запази баланса на интересите, подчерта Лавров.

Коментирайки санкциите на СС на ООН срещу Иран, първият руски дипломат посочи, че след като бъде постигната договореност, те трябва да престанат да действат и повече да не пречат на развитието на търговско-икономическото сътрудничество между Иран и неговите чуждестранни партньори. В тази връзка Сергей Лавров припомни, че Русия продължава да смята санкциите срещу Иран, които бяха въведени едностранно от САЩ, ЕС и някои други страни, за незаконни. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна