Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР е преразгледала първоначалните си сметки за поевтиняване на топлата вода

Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е трябвало да преразгледа първоначалните си сметки за поевтиняване на топлата вода, защото при тях загубите на топлофикациите са щели да бъдат общо 77 милиона лева. Вместо предвижданото намаление от 6 до 13 процента за отделните топлофикации регулаторът определи от април понижение до 8 на сто. Председателят на КЕВР Светла Тодорова обясни:

Както казаха топлофикациите: Изчисленията ви са верни по отношение на природния газ, обаче рамката е крива, тоест, ние преценихме, че в този момент, когато цената на природния газ пада с 13 процента и сме в края на отоплителния сезон, може да бъде направено така, че на топлофикациите да бъдат компенсирани част от тези загуби за три месеца, тъй като предстои нов регулаторен период и от юли вече могат да бъдат поправени повече неща. Мисля, че разпределението на това намаление на природния газ е справедливо, горе-долу наполовина отива към потребителите и към топлофикациите, разбира се, то е различно в отделните топлофикации заради тяхната специфика.

Светла Тодорова съобщи също, че дружествата от електроенергийния сектор все още не са подали заявленията си дали да поскъпне токът.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени