Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП отхвърли предложението за увеличаване на пенсионната възраст

Михаил Миков
Снимка: БГНЕС

БСП не приема предложението на социалното министерство за увеличение на пенсионната възраст, заяви лидерът на партията Михаил Миков след заседанието на Изпълнителното бюро: 
Не приемаме предложеното увеличаване на пенсионната възраст до 67 години. Понеже има едно изявление, че има основа за съгласие, ние не можем да участваме в такъв тип съгласие при тази икономическа обстановка, при тази демографска ситуация.
По намерението на ГЕРБ да внесе промени в Гражданския процесуален кодекс и в Наказателния кодекс, с които главният прокурор да спира сделки, Миков припомни позицията на левицата още от 1998 година за принципното си съгласие прокуратурата да може да атакува определени сделки, но при ясни правила:
Водени от тази позиция, много внимателно ще обсъдим предлаганото и смятаме, че не е зле при достатъчно гаранции за правата прокуратурата да има поглед върху това, което се случва в стопанския оборот. Не бива това да се извежда като отношение само по повод на този казус, защото това води до извънредно законодателство. Въпросът е принципен и напоследък имам усещането, че у нас законите се правят по повод на конкретиката, а законодателят трябва да прави общи абстрактни правила за поведение, а не свързани с този или онзи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна