Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: С нашите промени в Закона за съдебната власт не бламираме кабинета

Снимка: БГНЕС

Внесените от депутатите на ГЕРБ промени в Закона за съдебната власт не са бламиране на правителството. Това увери председателят на парламентарната група Цветан Цветанов. Според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов е редно и парламентарната група на ГЕРБ да предложи свои промени в Закона за съдебната власт.

Темата стана актуална, след като снощи депутати на ГЕРБ внесоха в парламента свои предложения за промени въпреки резервите, изразени от правосъдния министър Христо Иванов и въпреки че той подготвя свои предложения, зад които, както се разбра, стои и премиерът. 

Цветанов обясни поведението на парламентарната група с проявата на активност и провокиране на смислен дебат по темата. Цветанов каза още, че предложенията на ПГ на ГЕРБ са част от стратегията за съдебната реформа. 

Няма абсолютно никакво напрежение. Стоим твърдо зад промените и реформите, които ще се предлагат от министъра на правосъдието. Смятам, че министър Иванов трябва да бъде подкрепян във всичко това, което предлага като законодателни промени, но недейте да смятате, че по този начин ние ще ограничим възможността парламентарната група на ГЕРБ да участва активно в законодателството и да внася съответните законодателни пакети, коментира Цветанов.

Той посочи, че темата е била обсъждана с Бойко Борисов и обеща да информира и медиите за законодателните предложения на ГЕРБ.

Данаил Кирилов обясни, че ГЕРБ са предложили свои промени в Закона а съдебната власт, защото е редно да се представи и нашата готовност. Според него обаче е нормално проектът на правителството да е най-обоснован.

При това положение не бива да се въздържаме. Ние сме най-голямата парламентарна група. Имаме готовност, не правете такива крайни изводи от една абсолютно нормална законодателна инициатива и процедура. Много са случаите. Не искам да припомням наскоро случаите с обсъждането на Гражданско-процесуалния кодекс. Видяхте колко много законопроекта се явиха допълнително в последния момент. Категорично не е имало цел, когото и да било да се бламира с това, категоричен е Кирилов. 

Според Радан Кънев от Реформаторския блок внесените от депутатите на ГЕРБ законови поправки са голям комплимент към правосъдния министър Христо Иванов. Кънев обясни, че има забавна надпревара в парламента да постъпват идеи, в които министър Иванов дълго е убеждавал всички останали

Няма бламиране на министъра, а има бламиране на премиера. Всяко действие на разумни хора е умишлено действие, така че естествено, че е умишлено, просто аз смятам, че мотивът е кой пръв да си припише нещо, което никой не може да отнеме на Христо. Несериозно е, коментира Радан Кънев.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна