Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 600 хил. лева предвижда Столична община за ремонт на алеите в трите големи гробищни парка

Снимка: БГНЕС

Около 600 000 лева за ремонт и възстановяване на алеите в трите големи гробищни парка са предвидили от Столичната община. Това съобщи по време на откриването на обновената "Алея на творците" на Централните софийски гробища кметът Йорданка Фандъкова.

Реконструкцията ще обхване Централните и Малашевските гробища, както и гробищнияj парк на Бакърена фабрика, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова:

Общинското предприятие осигурява почистването, алейната мрежа, но грижата за гробните места, разбира се, имат близките и това е и нашата култура.


Още в предишния си мандат като културен министър Вежди Рашидов е споделил идеята пред Йорданка Фандъкова. Общината е отдала част от гробищния парк на Централните софийски гробища на Министерство на културата и от там е осигурено финансирането:

Моралът започва от тука. Не сме родени да носим само едни костюми. Ние трябва да имаме почит към родовете си, за да ползваме с охота думата родина, иначе сме псевдопатриоти, аз не приемам тази формула.

Автор на проекта е архитект Здравец Хайтов:

Аз съм горд, че успяхме този парков комплекс не само към паметта на хората, които са в него, но и към всички онези, които ще идват тук, за да отдават своите почитания и да се чувстват, че има уважение, че има памет към творците на България.

Подробностите чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна