Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Ципрас се срещат в Москва

| обновено на 08.04.15 в 14:49
Алексис Ципрас и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е на посещение в Москва, където ще разговаря с руските лидери за подобряване на двустранните отношения.

Европейските санкции, руското ембарго, енергийното сътрудничество,  инвестициите и приватизацията ще са основните теми по време на срещата на Алексис Ципрас с руския президент Владимир Путин, пише руската преса.

Гърция се надява нейните продукти да се завърнат на руския пазар и за подобна възможност вече намекнаха официални руски представители, според които Москва може да премахне ембаргото за три страни - Гърция, Унгария и Кипър.

По въпросите на енергийното сътрудничество в центъра на вниманието ще бъде газопроводът "Турски поток", който трябва да стигне до Гърция, преди да продължи към Европа, и искането на Атина за по-ниска цена на руския газ.

Няма яснота дали Гърция ще поиска от Русия финансова помощ, като подобна възможност не се изключва. Среща на Ципрас с руския финансов министър обаче не е предвидена.

Руският финансов министър Антон Силуанов съобщи, че не е получавал официална молба от Атина за отпускане на кредит.

Гръцкото правителство трябва да изплати до утре близо половин милиард евро на МВФ, а в близките седмици - още стотици милиони.

В стремежа си  да придобие в лицето на Гърция лобист на своите интереси в ЕС, Москва е готова на отстъпки, но очаква и насрещно движение. В тази връзка говорителят на Кремъл Дмитрий Песков припомни преди дни, че Русия продължава да се интересува от придобиването на определени активи на гръцката енергийна и транспортна инфраструктура.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна