Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на авиацията и космонавтиката

Снимка: 100.airshow-bg.com

Днес е и Международният ден на авиацията и космонавтиката. По този повод посетителите на Музея на авиацията в Пловдив ще могат безплатно да разгледат бойни и пътнически самолети и хеликоптери. 

Ако сте запалени по авиацията и космонавтиката, днес е денят, в който поне за малко можете да влезете в ролята на военен пилот, качвайки се в кабината на боен самолет или да видите отблизо как изглеждат скафандрите и космическите капсули на астронавтите. Това е възможно заради факта, че днес е именно Международният ден на авиацията и космонавтиката - 12-ти април. Заради това тематичният музей отваря врати за своите посетители, разказва директорът му Радка Банялиева: "Могат да видят и да имат достъп до кабините на МиГ-21 бис, на вертолет МИ-24, да изгледат различни филми в салона на пътническия самолет АН-24. Нашите по-малки посетители, които са в рамките на две-три години, пък могат да влязат в самолет АН-2".

Оказва се, че подрастващите момичета искат не по-малко от връстниците си, момчета, да полетят в Космоса или да пилотират самолет: "Освен сред момчетата, темата е много популярна и сред момичетата. Много от момичетата също желаят да станат пилоти".

И тъй като заговорихме за космонавтика, добре е да кажем, че международният ден се чества вече 54 години. На тази дата през далечната 1961-ва от космодрума Байконур излита космически кораб "Восток" с първия космонавт в историята на човечеството - Юрий Гагарин. Космическият кораб тогава извършва една обиколка на Земята за 108 минути.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна