Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на износа отчете НСИ

Снимка: БГНЕС

Износът се е увеличил с близо 8 % през януари и февруари спрямо същия период на миналата година, сочат предварителните данни на националната статистика. Вносът също расте, но със значително по-бавни темпове. Анкетите сред промишлените предприятия обаче показват намерение за свиване на инвестициите с 30 %.

Общо за първите два месеца на годината от България са изнесени стоки за 6,8 млрд. лева, което прави ръст от 7,7 на сто. Въпреки че увеличението на износа изпреварва значително това на вноса, външнотърговското ни салдо е отрицателно с повече от един млрд. лева. Вносът за първите два месеца на годината е 7,9 млрд. лева, а увеличението му спрямо година по-рано е по-малко от две на сто. 

Сред държавите от Европейския съюз основните търговски партньори на страната ни остават Германия, Италия  и Гърция, а при третите страни - Турция, Китай и Сърбия.
Междувременно анкетите сред предприемачите у нас, проведени през март, показват намерение за сериозно свиване на инвестициите. В частния сектор, който представлява 81 % от инвестициите в дълготрайни активи, намалението се очаква да бъде с близо 38 %. То ще бъде усетено най-вече в секторите, където има най-големи инвестиции - например, енергетиката и водните отрасли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна