Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозни пропуски в охраната и пропускателния режим на площадката в Иганово

Снимка: БГНЕС
Районната прокуратура в Карлово, която разследва двата взрива в базата на ВМЗ в Иганово, посочва в доклада си относно първият инцидент, станал в склад за боеприпаси и разпространен днес, че са констатирани сериозни пропуски в охраната и пропускателния режим на цялата площадка. Според прокуратурата охранителите от ведомственото звено на завода са напуснали постовете си на 21 март преди изтичането на смяната и застъпването на следващата. Така охраняемият периметър е оставен без надзор в продължение на повече от 30 минути.

Едва ли е случайност, че и първия инцидент, станал на 21-ви март около 19.20 часа и вторият - от вчера сутринта, са възникнали именно в този отрязък от време, през който се сменят постовете, се казва в доклада на прокуратурата. Констатирано е още, че в района няма изградено видеонаблюдение, въпреки дадените за това изрични указания. От около година не функционирала сигнално-охранителната техника на взривения на 21-ви март склад, поради дефектирал датчик на една от вратите на склада.

Прокуратурата недоумява също защо вратите на складовете за съхраняване на боеприпаси са с прозорци, през които без особени усилия могат да бъдат подхвърлени различни предмети, в това число лесно запалими течности. Освен скъсаните оградни мрежи, които позволяват проникване в района, разследващите са се натъкнали и на още един парадокс - на площадката редовно е имало 20 коня, собственост на един от свидетелите. Те били пускани да пасат тревата между складовете и в целия район. Така се избягвала необходимостта да се коси, заради изискванията за противопожарна безопасност. Това е ставало по дадено устно разрешение от страна на изпълнителния директор.

Последното влизане в цех 835, където станаха вчерашните взривове, е на 8 април, пише още в доклада на прокурорите. Това е било с цел да се установят действителните количества термобарични гранати, съхранявани и произведени в цеха, както и с цел изземване на готова продукция за експертни нужди и сравнителен материал. Един сандък такава продукция гранати е бил оставен за пазене у началник цеха, вероятно унищожен при последвалия взрив. При пристигането си разследващите са намерили цеха надлежно запечатан и заключен, а след извършени на гореописаните действия помещението отново е било запечатано. До взрива на 14-и април не са извършвани други процесуално-следствени действия в този цех. Образуваното вчера досъдебно производство е срещу неизвестен извършител за това, че в землището на село Иганово е държал боеприпаси и не е взел необходимите мерки за сигурност, подчертават от Районната прокуратура в Карлово.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна