Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гърция отказа да подпише споразумението с кредиторите си

Янис Варуфакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атина отказва на кредиторите да намали пенсии и заплати, а без финансова помощ при най-оптимистични прогнози ще фалира до юни..

Гръцкият финансов министър Варуфакис  не даде изявление за медиите за разговора си с американския президент. Срещата се състоя в Белия дом в рамките на тържественото отбелязване на годишнината от независимостта на Гърция. Кореспондентите на гръцките медии, присъствали на разговора, съобщиха за подкрепа от страна на Барак Обама към гръцкия народ и надежда, че страната скоро ще преодолее кризата.

Министри от правителството на Ципрас опровергаха тиражирана в медиите информация, че Атина е поискала отлагане на плащането към Международния валутен фонд. Опозицията притиска правителството да приеме мерките на кредиторите и да подпише споразумението, независимо от политическата цена за СИРИЗА.

Нищо не би било по-лесно за мен, нищо не би било по-лесно за премиера ми Алексис Ципрас, от това да сложим подписите си на означеното място и така да получим седемте милиарда много бързо. Само че това ще е грешка и спрямо кредиторите ни, и спрямо партньорите и народа ни. И под народ имам предвид и всеки гражданин на всички държави от еврозоната, заяви министър Варуфакис.

Правителството в Атина отказва да приложи ново орязване на пенсии и заплати и увеличение на ДДС по островите, които са с облекчено данъчно облагане, но се съгласи на приватизация в някои сектори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.