Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МТСП предлага пределна възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност"

| обновено на 17.04.15 в 19:14
Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Да бъде въведена възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност" предлагат от Министерството на труда и социалната политика. Според проекта, от догодина възрастта за пенсия в силовите институции трябва да е 52 години и 10 месеца, като през следващите години продължи да расте с по два месеца, докато стане 55 години. 

Предлага се водолази, парашутисти и пилоти догодина ще излизат в пенсия на 42 години и 10 месеца и за тях възрастта постепенно да нарасне до 45 години. 

В силовите ведомства в момента работят 75 хиляди служители и от социалното министерство смятат, че новите условия ще им позволят да останат по-дълго на служба. 

Вицепремиерът Ивайло Калфин обясни, че сега фактическата възраст, на която излизат полицаите, пожарникарите, военните, служителите на ДАНС, НРС, НСО и в правосъдното ведомство е 52 години и осем месеца. Тригодишен ще е гратисният период, според предложението от догодина, в който служителите от силовите ведомства, които до края на тази натрупват изисквания стаж за пенсия, ще могат да изберат, дали да излязат в такава по новите или по старите условия. Предлага се бивши служители, които в момента са извън системата също да могат да се пенсионират:
Ние отменяме това изискване в момента да са служители на системата. Това означава, че на практика хора, които са служили 18 години в Министерството на отбраната, в МВР, след това са излезли и са отишли на друго място и имат 27 години стаж и тази възраст, за която споменах, те също ще имат право да излизат в пенсия.
Друго предложение гласи, че за да излязат в пенсия силоваците няма да е необходимо да напускат работа, както е в момента. Те ще могат да продължат да работят като едновременно взимат и пенсия:
Казаха командващите, че се оголват тези сектори, пилоти на изтребители, инструктори и така нататък, тези хора ще могат да получават успоредно пенсия и заплата, нещо, което досега не са имали тази възможност. Така, че де факто те ще бъдат стимулирани да останат по-дълго на служба, а няма както беше досега, за да излезеш в пенсия трябва да свалиш мундира.
Ще се даде възможност и на тази категория да  прехвърля вноските си от универсален пенсионен фонд към НОИ, което би вдигнало пенсиите на сегашните военни пенсионери с около 28 процента, обясни министърът: Тези, които са родени след 60-та година всъщност към момента са им намалени с 28 процента пенсиите.

Президентът Росен Плевнелиев очаква Министерството на отбраната да представи своите аргументи „за” и "против" относно новите предложения за пенсиониране на военните:

Българската армия има нужда от коректно отношение на държавата към личния състав на армията. Когато хората постъпват в българската армия, те трябва да знаят, че условията, при които постъпват, ще бъдат валидни в хода на тяхната служба. Приветствайки пенсионната реформа, ще се застъпя след дебатите, които ще се случат в следващите дни в българското Министерство на отбраната, за личния състав на Българската армия, който има своята претенция към българската държава. Ако условията за пенсиониране се променят, това трябва да стане веднъж завинаги и второ - трябва да се даде достатъчно разумен гратисен период, за да бъдем честни към хората. Те трябва да могат да направят своя личен избор.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна