Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърците The Noise Figures започват българското си турне от „Аларма Пънк Джаз”

БНР Новини
The Noise Figures от Атина с четири български дати! Първата е в рамките на „Аларма”

Още едно дуо в афиша на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев”, което звучи като много по-голяма формация. Пак южняшко, но този път не от Бристъл, а от Атина. И не ембиънт-джаз, а дърти рокендрол! Заповядайте на 28 април от 21.00 ч. в малката зала на *Mixtape 5*. Цялата българска отсечка от турнето на The Noise Figures е по инициатива на Флориан Демирев и Shangri Live, като в отделните концерти са замесени някои от най важните агенти в съответните жанрове и градове – Common Future, Go Citizen!, Blood Becomes Water, Threechords Record Store...
СнимкаРокендролът в Гърция е естествено състояние на нещата. А през последните 6 месеца в изоставащата аграрна България имахме честта да се радваме и тресем на концертите на групи като Voodoo Healers, Alien Mustangs и Bazooka… Традицията продължава с дуото от Атина The Noise Figures, чието турне си има и сериозна българска отсечка от 28 април до 1 май.
The Noise Figures са Стамос Бампарис (китари, вокали) и Джордж Никас (вокали, барабани) – двама души, хванали Дявола за опашката и създаващи музика като за петима. Масиран саунд – от гаражен до кристален, запомнящи се рифове и мелодии (без да се изпада в комерс), влияния от много съвременни поджанрове на дяволската музика, отвяващи текстове, собствен почерк. Влиянията в музиката им са многобройни – от психеделик рок до гаражен рокендрол и от пост-пънк до някои по-тежки жанрове, гарнирани с експресивни мелодични вокали. Двамата са имали и инди-рок банда преди, свирили са и в деветдесетарски гръндж-формации и прочее, докато през 2013 г. налагат своя собствен стил, който можем да наречем просто „стила на The Noise Figures” без повече обяснения... А две години след дебюта си с едноименната плоча The Noise Figures (2013) бандата тръгва на турне, за да представи и новия си албум Aphelion (2015), който излиза за лейбъла Inner Ear Records два дни преди самото турне.

А за да има „колкото повече – толкова повече” рокендрол на 28 април в *Mixtape 5*, B-Side, за пред- и афтърпартито ще се погрижат култовите Longevilo (Go Citizen!) и Blood Becomes Water. Ще има и специален щанд с колекционерски плочи, дискове, тениски и значки от Threechords Record Store, една от най-сериозните ни връзки с гръцката рокендрол сцена на софийска територия. Билети за концерта в София от 10 лв. вече се продават в „Дюкян Меломан” и в мрежите на Ticketplus и Eventim.

А на следващия ден турнето бандата се отправя на път към следващите си три български дестинации:
• 29 април, 21.00 ч. – Пловдив – клуб „Петното на Роршах” с организатори Сдружение Common Future & Alarma Punk Jazz и афтърпарти  със селекция от от Nick Bone, Alarma и музикантите от групата
• 30 април, 21.00 ч. – Варна – клуб Vintage 33 с организатор Shangri Live (+ допълнителен бонус – Tribute To Arctic Monkeys от Atomic Actors)
• 1 май, 21.00 ч. – Велико Търново – клуб Melon с организатор Shangri Live (+ допълнителен бонус – Tribute To Arctic Monkeys от Atomic Actors)

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна