Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международната общност изрази задоволство от края на бомбардировките над Йемен

| обновено на 22.04.15 в 15:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията в Йемен остава нестабилна и все още има много работа в региона, заяви говорителят на Белия дом Джен Саки, цитирана от Ройтерс. Изявлението на Вашингтон бе по повод обявения по-рано от Саудитска Арабия край на въздушната операция срещу бунтовниците в Йемен.

Международната организация на Червения кръст също приветства края на военновъздушната кампания в Йемен, но заяви, че в някои части на страната хуманитарната ситуация е "катастрофална". От организацията призоваха за набирането на още средства, с които да бъдат доставени храна и вода на около 20 хиляди бедстващи семейства в Йемен.  

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е доволен от края на въздушната кампания на Саудитска Арабия. Ердоган подчерта, че според него кампанията е постигнала целите си и потвърди подкрепата на страната си за Йемен.

Авиацията на Саудитска Арабия и съюзниците ѝ от коалицията са нанесли четири удара в Йемен след обявения снощи край на операция "Решителна буря", предаде ТАСС, като се позова на съобщение от панарабската телевизия "Ал Маядин". Нападенията са извършени в провинция, която граничи със Саудитска Арабия и във военен лагер на северозапад от столицата Сана. Стреляно е и с картечници по планински селища на йеменска територия.  Саудитски самолети са поразили цели на бунтовниците хуси и в третия по големина град на Йемен Таиз, съобщи офицер от армията на Саудитска Арабия. Ударите са били насочени срещу военна база в града, която беше превзета от екстремистите.

Милициите в Южен Йемен заявиха, че ще продължат офанзивата си срещу бунтовниците хуси, въпреки че Саудитска Арабия оповести края на въздушната си кампания в страната. Сблъсъците между милициите, лоялни на президента Хади, и бунтовниците продължиха почти през цялото изминало денонощие. Най-ожесточени са били сраженията в предградията на южния град Аден.

По-рано бе обявено, че от полунощ се прекратяват бомбардировките в Йемен, започнали на 26-и март, като операция "Решителна буря". Снощи арабската коалиция, начело със Саудитска Арабия, обяви, че военните цели са постигнати и от днес започва нова операция под името "Да върнем надеждата".

Сега коалицията ще насочи усилията си към борбата с тероризма, подобряване на сигурността, оказване на помощ и намиране на политическо решение за кризата в Йемен, се казва в декларация, прочетена по телевизия "Арабия". Новата мисия ще защитава цивилните и ще противодейства на въоръжените милиции на хутите. Според Ройтерс това означава, че военните действия на сунитските държави срещу шиитските бунтовници, които са съюзници на Иран, може да продължат. Висш представител на хутите изрази "изненада" от обявения край и каза, че тази новина съвпада с постигнат напредък по сключване на цялостно политическо споразумение. Друг представител на бунтовниците обаче определи прекратяването на операцията като провал за коалицията и даде да се разбере, че хутите все още не са поемали задължения за спиране на огъня.

Иран приветства прекратяването на въздушните удари. Говорителят на Съвета за национална сигурност към американския президент Алистър Баски дори заяви, че Белият дом ще подкрепи преговорите за политическо споразумение за мир. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени