Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облекчават критериите за консултанти за енергийна ефективност

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Разширява се кръгът на специалистите, които могат да бъдат консултанти по енергийно обследване на сгради, реши Народното събрание с промените в Закона за енергийната ефективност. Парламентът върна възможността на лицата със специализирано средно образование да могат да извършват експертиза за енергийна ефективност в строителството. Съгласе имаше в парламентарните групи на ГЕРБ и БСП. 

Депутатът Мая Манолова коментира промените: Тъй като сградите, които предстоят да бъдат енергийно обследвани, наистина са десетки хиляди, а и предвид програмата, която правителството е обявило за саниране на сгради. Трябва да се вслушаме и в предложението за провеждането на квалификационен курс, който да завършва с изпит.

Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че с промените ще се засили и конкуренцията в строителния бранш: Даваме възможност тази нова ниша, която се създава - консултанти по енергийна ефективност, да има повече фирми, да има повече участници. Затова и даваме възможност не само на хора с висше образование, но и на хора със средно образование и шест години стаж, полагайки изпит, да участват.

Спор предизвика изискването към фирмите да разполагат със специализирана техника за извършване на енергийна експертиза. Валери Симеонов от Патриотичния фронт заяви: Вие казвате, те са скъпи, ще теглят кредит, ако трябва. Как ви звучи например да дадем лиценз за таксиметрова дейност на човек, който няма автомобил? На мен не ми звучи добре.

Депутатът Емил Димитров се обърна към мнозинството в парламента: Къде сте тръгнали на сватба без младоженец. Имаме два изхода, да приемем изключително лобистки текст, до крайност. Всеки кандидат, близък до управляващата партия, не следва да декларира съответстващо образование и наличие на техника.

Депутатите приеха, че фирмите трябва да разполагат с необходимите технически средства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна