Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 28-и април е насрочена процедура за заемането на академичната длъжност "професор" от Емилия Масларова

емилия масларова
Снимка: БГНЕС

От 2010-а година, когато влезе в сила Законът за развитието на академичния състав в България, в Тракийския университет в Стара Загора доценти са станали 61 преподаватели, а професори - 49. Това съобщи за "Хоризонт" проф. Иван Въшин, изпълняващ длъжността ректор на университета. На 28-и април е насрочена процедура за заемането на академичната длъжност "професор" от Емилия Масларова - бивш социален министър от кабинета на тройната коалиция. 

Доцент Емилия Масларова е щатен преподавател в катедра "Социални дейности" на медицинския факултет в Тракийския университет от 2010 година. Професор Въшин заяви, че не знае дали тя покрива необходимия хорариум от 240 часа годишно, 45 от които по норматив трябва да са лекции, но предполага, че би трябвало. Ректорът на Тракийския университет се обяви за промяна на действащия Закон за развитието на академичния състав, който позволява на всеки ВУЗ да присъжда научни степени и академични длъжности и за създаването на национален електронен регистър за тях. Тракийският университет се нарежда на 30-то място в тази класация на университетите и висшите училища в България. 

Срещу бившия социален министър от кабинета на тройната коалиция се води дело от пет години, по което Масларова е обвиняема за престъпление по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери. Според обвинителния акт тя, заедно с бизнесмена Венцислав Драганов и други служебни лица, са присвоили около 11 млн. лева от ремонта на сградата на социалното министерство в Стара Загора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна