Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдии от СГС искат отговори от ВСС за нарушенията в мандата на Владимира Янева

Снимка: БГНЕС

27 съдии от Софийския градски съд (СГС) призоваха Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе по отговорността на бившето ръководство на съда за допуснати нарушения и нередности в мандата на Владимира Янева. Те са описани в доклада на специална Временна комисия на Съвета, а докладът беше наречен "Лоши практики в Софийския градски съд".

До създаването на нарочната комисия се стигна след две други писма на редовите съдии от декември миналата година и изслушване на част от тях от ВСС. Спецкомисията проведе десетки срещи в СГС и след като приключи работата си с констатации за сериозно нарушения, загуби интерес към въпроса.

Докато текоха проверките, Владимира Янева подаде оставка заради СРС аферата "Червеи", избран бе изпълняващ длъжността председател - върховният съдия Владимир Йорданов. След настойчивите призиви на съдия номер едно Лозан Панов почти целият екип на Янева подаде оставки. Единствената, която не го направи - Петя Крънчева, е обект на дисцпилнирана процедура заради констатации във въпросния доклад. Още преди него, но пак заради проблеми в управлението на съда, с такива производства се сдобиха самата Янева и другата ѝ ексзаместничка Богдана Желявска.

Като се позовават на констатациите в доклада, редовите съдии искат търсене на отговорност от всички лица, прилагали и толерирали установените от съдебните кадровици "лоши практики".

Само по този начин ще се постигне и превантивен ефект, насочен към недопускането на подобни практики и от други ръководни екипи в органите на съдебната власт. В противен случай се дава твърде негативен сигнал за безнаказаност и търпимост към произвол както за магистратите, така и за широката общественост, категорични са те.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна