Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събирането на охлюви - източник на доходи

За много социално слаби жители на Врачанска област събирането на охлюви е източник на доходи. От Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите напомнят, че до края на месеца е срокът за регистрация на пунктовете за изкупуване на събраните охлюви.

За търговски цели или фермерско отглеждане е позволено събиране на два вида охлюви - лозов и градински, от средата на май до края на юни. Изкупуването им се извършва в регистрирани пунктове. Те трябва да са оборудвани с хладилно помещение за съхранение, подходящи съдове за транспорт и сито за отделяне на животинки с диаметър на черупката под 28 милиметра. Отговорниците на пунктовете са задължени да връщат незабавно в природата маломерните охлюви, предадени при тях. За разкриването на такива пунктове се подава заявление в Регионалната екоинспекция. 

42 регламентирани места за изкупуване на охлюви са били регистрирани във Врачанската екоинспекция миналата година. Очаква се и през тази да бъдат разкрити десетки пункта, защото за много социално слаби събирането на охлюви е източник на доходи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна